torstai 26. syyskuuta 2013

LIHATON LOKAKUUTähän väliin tällainen pieni ja hätäinen mielipidekirjoitus. Älkää lukeko, jos makkarat ja pekoni ovat jumalianne.

Facebookissa on hetken pyörinyt Docventuresin Lihaton Lokakuu -tapahtuma. Jos joltakin on jostain syystä mennyt tämä ohi, tarkoituksena olisi olla lokakuu täysin lihattomana tai ainakin vähentää sitä merkittävästi. Tarkemmin voit lukea tapahtuman sivuilta.

Tapahtuman tarkoitus on parempi kuin hyvä ja olen oikein iloinen siitä, että asia tuodaan esille ja siitä keskustellaan. Lihateollisuus ja tehotuontato tuovat niin paljon haittaa sekä ihmisille, eläimille että ympäristölle, joten aihe on enemmän kuin tarpeellinen ja tervetullut. Lihansyöntiä kritisoidaan aivan liian vähän, mikä on minusta älytöntä siihen nähden, miten paljon se oikeasti aiheuttaa pahaa.

Valitettavasti maailmasta, varsinkin täältä junttilasta, löytyy paljon myös näitä ihmisiä, jotka tietenkin kuolevat lihattomuuteen, nälkiintyvät, jos eivät saa makkaraa, eivät halua syödä pelkkää salaattia tai muuten vain sanovat ääneen suoranaisia typeryyksiä, jolla tatuioivat idioottileiman otsaansa ja ovat jääräpäisyyden huipentumia.

Todella naurettavaa väittää, että kasvissyöjät eläisivät pelkällä salaatilla, söisivät pelkkiä porkkanoita tai vetäisivät ravinnokseen pelkkiä ituja tai imeskelisivät juuria. Monilla on aivan vääränlainen kuva kasvissyönnistä, eivätkä he hölmöläiset viitsi edes päivittää päässänsä olevia tietoja, jos sellaisia edes onkaan.

Hän joka väittää, etteikö voisi elää ilman pekonia, mummon leipomia lihapullia tai suussa sulavaa kirjolohta, on täysin väärässä. Kyllä voi, jokainen meistä voi. Ongelman ydin taitaakin olla se, ettei ihmisiä oikeasti vain kiinnosta. Ihmisiä eivät kiinnosta ympäristön tuhoutuminen, eläinten kärsimys ja huono kohtelu tai edes oma keho ja terveys. Kysynpähän vaan, kuinka typeriä ja itsekeskeisiä sellaiset ihmiset ovat?

Minusta jokaisen ihmisen pitäisi kiinnittää huomiota lihansyöntiin – joka päivä, joka kuukausi, joka vuosi. Aina. Lopettaa kokonaan, vähentää vähitellen, vähentää minimiin tai vähentää viikottaista kulutusta. Jos lihaa on pakko syödä, eikö sitä voisi tehdä kohtuudella ja luomuna? Sekin olisi parempi kuin ei mitään.

Lihansyönnin haittoja on paljon, mutta niitä en ala tässä jauhamaan, koska se vaatisi jo oman postauksensa. Taphtumassa kuitenkin mainittiin kaksi olennaista faktaa.

Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa. Sen tuotantoon käytetetään 550 000 litraa vettä. Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.

Terveellinen määrä olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä!

Eikö näiden faktojen jo pitäisi saada ihmiset ajattelemaan? Vielä kun näitä faktoja olisi paljon enemmänkin. Eikö omantunnon viimeistään tässä vaiheessa pitäisi kolkuttaa? Ja silti sitä lihaa vain kiskotaan naamariin kaksin käsin ja vielä enemmän. Kun asiaa miettii sieltä syvimmän kautta, laittaa hyvät ja huonot puolet vastakkain, vertailee ja pohdiskelee – on aika selvää kumpi kanta vie voiton. Ja on aika selvää, ettei lihansyönnissä vain ole hyviä puolia. Ja maailman typerin ja noloin syy lihansyönnille on se, koska se on niin hyvää ja sitä on syöty aina, sillä onhan se ihan okei tappaa itsekkäiden makunautintojen vuoksi. Vai miten se nyt menikään?

Tällä hetkellä tapahtumaan on osallistumassa yli 15 tuhatta ihmistä, mikä on minusta todella huikeaa. Ihmisten mielipiteet ja käsitykset kasvissyönnistä sekä asiaan suhtautuminen ovat muuttuneet ja muuttumassa parempaan suuntaan. Toivon todella, että tulevaisuudessa aihe olisi vieläkin enemmän esillä, vieläkin yleisempää ja vieläkin arvostetumpaa. Joskus sen järjen on voitettava!

Osallistukaa, testatkaa ja harkitkaa lihansyönnin radikaalia vähentämista tai parhaimmassa tapauksessa - lopettakaa kokonaan! Maailma kiittää ja sinä kiität.

Tsemppiä kaikille ja oikein maukasta lihatonta torstaipäivää ♥

Lukija! Syötkö lihaa? Kuinka paljon ja mitä? Miksi? Aiotko osallistua? Oletko koskaan harkinnut kasvissyöjäksi ryhtymistä?

8 kommenttia :

 1. Multakin on jäänyt ihan huomaamatta koko tapahtuma, hyvä että nyt hoksasin kiinnostua tästä sun postauksesta! Mä osallistun ehdottomasti :)
  Syön lihaa, koska asun vielä porukoiden luona eikä pelkät kasvisruoat aina vaan toimi meidän perheessä. Meillä on onneks paljon kasviksia, ja itse oon pyrkinyt jättämään sianlihan kokonaan pois. Mä olin kasvissyöjä itseasiassa aika pitkäänkin kutosluokalla verraten siihen että olin niin nuori, mutta kyllä sitä pitkäjännitteisyyttä tais sillonkin löytyä. Se on vähitellen jäänyt pois, en oikein edes tiedä miksi.
  Mutta hyvä että teit tällasen postauksen, oli oikein kiva kuulla tämmösestä tempauksesta :)

  minttusblog.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että tieto tuli tätä kautta perille :-) Tämä on mainostamisen arvoinen asia!

   Hyvä että osallistut. Kasvissyönnin kokemukset on plussaa jokaiselle. Ihana kuulla, ettet muutenkaan kuluta lihaa juurikaan :-)

   Oikein antoisaa lihatonta lokakuuta sinulle ja kaikkea kaunista syksyyn <3

   Poista
 2. Itse ajattelin kokeilla vegaania lokakuuta ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio idea 8)

   Harmi kun itse tajusin tämän vegaanisen lokakuun hieman myöhään, mutta minäkin kokeilen sitä varmasti myöhemmin, kun olen ensin vähän suunnitellut sitä ;)

   Ihana kuulla sinusta pitkästä aikaa <3 Rakkautta syksyyn.

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta :)

  VastaaPoista
 4. Meillä syödään kasvispainotteisesti. Itse en syö kotona punaista lihaa enkä juuri kanaakaan, kalaa kylläkin. Poikaselle tarjoilen välillä myös lihaa, osittain laiskuutta (juu, ihan oikeasti, en vaan jaksa alkaa säätää noin pienen lapsen ruokavalion kanssa jos siitä jättäisi kaiken lihan pois, pelkään, että jäisi sitten jotain uupumaan) ja osittain siksi, että haluan hänen oppivan syömään tarvittaessa lihaakin. Kylässä tms. voin itsekin syödä liharuokia.

  Omat syyni kasvispainotteiseen ruokavalioon ovat lähinnä tottumus ja ekologisuus. En pidä lihasta, siis sen mausta, ja sen tuottaminen on käsittämättömän epäekologista. Lihaa syödään varsinkin länsimaissa koko ajan lisääntyvässä määrin, eikä maapallo kestä sitä. Tämän vuoksi en pidä täyttä ehdottomuuttakaan oman (tai no kenenkään muunkaan) ruokavalion suhteen välttämättömänä. Kyllä sitä lihaa joskus voi syödä, ei se satunnainen syöminen aiheuta liiallista kuormitusta. Maapallolla nyt kuitenkin elää niitä lihan lähteitä ihan luonnostaan, ja jos niitä hyödynnetään ravinnoksi vain vähän, ei tarvita sitä valtavaa, ympäristöä ja luonnonvaroja tuhoavaa lihakarjatuotantoa mitä se nykyisellään on.

  Ja tuo on muuten totta, että yllättävän moni edelleen kuvittelee kasvisruokavalion koostuvan salaatista ja juureksista. Siksi toivoisin, että useampi perehtyisi asiaan ja selvittäisi miten monimuotoinen ruokavalio kasvissyöjällä voi olla ja on. Monesti kasvisruokavaliota noudattavat hyödyntävät mielestäni jopa enemmän kaikkia saatavilla olevia raaka-aineita verrattuna perus pihvinsyöjiin, joille päivällinen meinaa perunaa ja jauhelihakastiketta ja that's it. Se se vasta rajoittunutta on. Ok, yleistän ja kärjistän, mutta ärsyttää tuo sama asia monesti.

  En tiedä miten hyvin jäsennelty ja perusteltu tästä kommentista nyt tuli, kun ajatusten virtaa vain suollan tähän, mutta eiköhän tuosta nyt jonkinlaisen käsityksen saa omasta suhtautumisestani asiaan.

  VastaaPoista
 5. Hei kiitos kommentista ja omasta näkökulmastasi!

  Jos ei ihan vegaanista puhuta, kasvissyönti on lapsen kanssa yhtä helppoa kuin lihansyöntikin. Väitän vahvasti näin! Myös terveellisempää. Ei sillä, ymmärrän pointtisi ja uskon, että teette asian teille itselleen sopivaksi.

  Ihan totta joka sana toisessa kappaleessa. Oma näkemys tästä on kuitenkin se, että vaikka nykypäivänä kuinka vähän söisi lihaa, se on aina sitä tehotuotettua, kärsivistä ja huonosti kohdelluista eläimistä peräisin. Tietenkin luomulihan syönti on terveellisempi ja ekologisempi vaihtoehto, mikä tosin ei kuitenkaan takaa eläinten hyvää kohtelua. Haluaisin nähdä paikan, jossa eläimiä kohdellaan OIKEASTI hyvin 8) Siksi koen, että eläinten syömistä on nykypäivänä aika mahdotonta tehdä järkevästi. Oman lihan saalistaminen on asia erikseen. Minusta varteenotettava vaihtoehto olisi, että jokainen joka lihaa haluaa ravinnokseen, pyydystäisi sen itse. Olisi kiva nähdä, kuinka moni sen jälkeen loppujen lopuksi söisi lihaa?

  Jep hyvä, että joku muukin ärsyyntyy samasta. Monet lihansyöjät ei vain käsitä. Mitä näitä lihoja nyt onkaan, kala, kana, sika ja nauta. Ja kun alkaa miettimään kasvikunnan herkkuja hmm. linssit, pavut, soija, siemenet, hamppu ja niiden monimuotoisuus ja terveellisyys ennen kaikkea.. Voitto kotiin, sanoisinko!

  Mukavaa ajatuksenvirtaa, kiitos <3

  VastaaPoista