tiistai 26. helmikuuta 2013

ELONKIERTOElonkierto on maatalousaiheinen esittelypuisto, joka sijaitsee Jokioisilla, ihanan kauniissa Loimijokilaaksossa. MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) on perustanut sen keskelle maatalouden muovaamaa kulttuurimaisemaa - esitelläkseen ihmisille maataloutta, maataloustutkimuksia ja sen sovelluksia.

Alue sijoittuu kauniille peltoalueelle ja rajoittuu Jokioisten taianomaiseen kartanonpuistoon. Läpi tämän alueen kulkee kahden kilometrin mittainen polku -  tätä pitkin voit kulkea ihmeellisen elonkierroksen.

Polkua tallaamalla pääsee tutustumaan maataloushistoriaan, hakamaalaitumeihin, erilaisiin maaperiin, typpikiertoon ja kasvituotantoon sekä saa osallistua lajintuntemustestiin - arvuutellen läpi suomalaisia viljalajeja sekä öljy- ja kuitukasveja. Matkan varrella pääsee perehtymään rikkakasveihin ja niiden aiheuttamiin vahinkoihin, voi tutustua vesiensuojeluun ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maataloudessa. Muutaman askeleen pidemmällä saakin nähdä suomalaisen ruokapöydän viljelysten muodossa - perunat, sipulit, kaalit ja muut tutut herkut. Antimien jälkeen edessä päin avautuu kauniit niityt ja kedot kasvattaen lähes 100 erilaista lajiketta, joiden mukana kasvavat muun muassa keto-orvokit, ketoneilikat ja kellokasvit. Lopuksi saa käydä matkailemassa maatalouden tulevaisuuspolulla alkaen 2000-luvulta ja päättyen 2060-luvulle. Elonkierros huipentuu makasiini-kahvilaan, jonka tarjoiluista saa kesäisin nauttia silmiä hyväilevissä maalaismaisemissa. Kierroksen jälkeen kupponen kahvia maistuu varmasti!

Parasta kaikessa on puistossa asustelevat ystävälliset otukset. Siellä voit törmätä lehmiin, hevosiin, lampaisiin, vuohiin, possuihin, kanoihin ja kukkoihin! Ja mikä hauskinta, polun varrella saat tutustua myös kuituhamppuun ja seikkailla hamppulapyrintissa! Eloisuutta, kauneutta ja ihmettelemistä on joka puolella! Kotiin lähtiessä voit poimia pellolle istutetuista maisemakasveista itsellesi kauniin kukkakimpun!

Eikä tämä ole mainos - yksinkertaisesti vain rakastan tätä paikkaa ja sen luomaa kauneutta. Ja Jokioinen on paras  

PS. Valokuvat ovat peräisin vuoden 2009 elokuulta.      

6 kommenttia :

 1. Katoinki jo että mitäs pusikkoa siellä halaillaankaan! :D
  ..kaunis paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, lempparipusikkoa tietenkin :--) Ja kyllä, on kaunista!

   Poista
 2. Oi, tuolla olis ihana päästä joskus käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Kannattaa joskus käydä :--)

   Poista
 3. Ootpa hassun näköinen suoralla tukalla näissä! Ihan ku eri tyyppi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha katselin juuri itse samaa :-------D En tunnista itseäni. Taidan olla 18-vuotias.....

   Poista