keskiviikko 28. marraskuuta 2012

LAPSENI SYÖ VAIN KASVISRUOKAA

Minäpä bongasin eilen mielenkiintoisen jutun uudesta joulukuun Kaksplussasta. Jutussa kerrotaan äideistä, jotka tekevät asioita toisin ja menevät valtavirtaa vastaan vanhemmuudessa.

Tarina joka kolahti alkoi otiskolla ”Lapseni syö vain kasvisruokaa.” Siinä Saru niminen nainen kertoo kaksivuotiaan lapsensa sekä koko perheensä kasvissyönnistä. Eläinkunnan tuotteista ruokavalioon kuuluvat kananmunat ja maitotuotteet, mutta muuten koko perhe elää kasvisruokavaliolla.

"Miksi ihminen, joka on eläinlajeista älykkäin, haluaa tuottaa tietoisesti kärsimyksiä muille lajeille oman mielihalunsa takia."

"On hassua, että vielä nykypäivänäkin joutuu perustelemaan kasvisruokavaliota, vaikka lihantuotannon ympäristövaikutukset ovat kaikkien tiedossa."

"Onko jokapäiväinen lihansyönti todella sen arvoista? Meillä vegetarismi on eettinen ja ekologinen kannanotto. Haluamme kasvattaa lapsemme kunnioittamaan luontoa, ympäristöä ja eläimiä."

Minä samaistun tähän täysin. Itse olen ollut lakto-ovovegetaristi monta vuotta, olen edelleen ja olen varmasti koko loppu elämäni. Kasvissyöntiin on monen monta syytä. Suurimmiksi syiksi nousevat eettisyys ja ekologisuus. Myös makuasiat ja miksei terveydelliset syytkin vaikuttavat itselläni valintaan.


Minusta on kohtuutonta, että eläimet kärsivät tehotuotantotiloilla vain ja ainoastaan ihmisten makutottumuksien takia. Tehomaataloudessa eläimet nähdään ennemmin tuotantovälineinä kuin elävinä olentoina, jolloin taloudelliset voitot asetetaan eläinten hyvinvoinnin edelle. Vaikka eläimet eivät aina kärsisikään, ne joutuvat silti tapetuiksi lihansa vuoksi. Minä en halua viatonta, kärsinyttä ja kuollutta eläintä lautaselleni makuelämyksien takia. Vielä kun ihminen pärjää vallan mainiosti ilmankin.

Kasvisravinto kuluttaa huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin eläinten kasvattaminen. Eläimille syötetään paljon ihmisille soveltuvaa ravintoa ja yhdenkin lihakilon tuottaminen vaatii paljon rehua. Tehomaatalous on yksi suurimmista ympäristön pilaajista ja lihansyönnillä moninkertaistetaan ihmisten aiheuttama kuormitus ympäristölle. Eläintuotteiden valmistus on merkittävin ihmisen aiheuttamien metaanipäästöjen lähde. Kasvisruokavalio näyttäisi olevan myös keino ravintopulan ratkaisemiseksi. Ympäristö ei kestä nykyisen väestömäärän ruokkimista eläinkunnan tuotteilla.

Kasvissyönti vaikuttaa myös terveyteen. Oikein koostettu kasvisruoka vähentää riskiä sairtastua tiettyihin syöpätyyppeihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin, jotka ovat yleisin kuolinsyy Suomessa. Kasvissyönnin on todettu vähentävät myös diabeteksen ja ylipainon riskiä.

Alunperin itse aloin miettimään lihansyöntiä maun vuoksi. Koin huonoa oloa syödessäni lihaa, oli se sitten fyysistä tai henkistä, minulle sillä ei ollut mitään merkitystä. Pikku hiljaa tulikin sitten kuvioihin muitakin syitä, joten kasvissyönti jatkui luontevalla tavalla ja siitä muodostui pysyvä periaate sisälleni.

Ihan tyhmäähän se olisi, jos en haluaisi siirtää tärkeitä arvoja myös Toivolle. Aion ja aiomme syöttää pojalle vain kasvisruokaa sekä opettaa häntä kunnioittamaan eläimiä ja luontoa. Sekä minä että Ville olemme kasvissyöjiä, joten tämä ratkaisu on tietenkin luontevin. Meidän perheessä kunnioitetaan luontoa.

Kasvissyönnillä minä autan itseäni ja sinua, eläimiä, luontoa, ympäristöä sekä köyhien maiden ihmisiä. Autan kaikkia meitä tällä maapallolla pikku hiljaa ja vähitellen.

KAIKKI KUVAT: GOOGLE 

13 kommenttia :

 1. Anonyymi28/11/12

  Muistakaa pitää huoli lapsen vitamiininsaanneista, jotta puutostauteja ei syntyisi. Lapsi tarvitsee erilaista ravintoa kuin aikuinen.
  On kuitenkin todisteita siitä, että esimerkiksi soijan tuotanto kuluttaa luontoa aika lailla.
  http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/yllattava-vaite-kasvissyoja-voi-tuhota-ymparistoa-lihansyojaa-enemman/2010/02/1055739

  Myöskään ei ole aukotonta todistetta siitä että kasvisruoka olisi terveellisempää automaattisesti ja automaattisesti vähentäisi lihavuutta. Tiedän itse moniakin ylipainoisia kasvissyöjiä. Kaikki on kiinni siitä miten sen kasvisruuan valmistaa, kuten liharuuankin kanssa.
  Itse en syöttäisi pelkkää kasvista pienelle kasvavalle lapselle, mutta jokainen tekee omat ratkaisunsa. Pyydän kuitenkin tutkimaan myös kasvissyönnistä maapallolle aiheutuvia kuluja, kustannuksia ja kulutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvolasta saa nykyään todella hyvät ohjeet lapsen kasvisruokavalioon. Samalla tavoin kuin aikuinen pärjää kasvisruoalla, pärjää myös lapsi - kasvaahan hänestäkin aikuinen. Enkä kuitenkaan usko, etteikö jokainen vanhempi haluaisi lapselleen parastaan - joten veikkaan, että ravintoaineiden viitteellisestä saannista pidetään Toivon kohdalla ihan varmasti kiinni :)

   Ja ylipainoinen ihminen voi olla kasvissyöjä tai lihansyöjä - sokeri kun se vasta lihottaa eikä ole eläinperäinen tuote ;)

   Poista
  2. Anonyymi: soijan tuotanto kuluttaa luontoa, kyllä, mutta tiesitkö että ylivoimaisesti suurin osa (80%) soijasta tuotetaan lihakarjalle rehuksi? Myös suomalaiset siat kasvavat soijarehulla, kuten koko EU:n alueella. Eli soijan ympäristötuhoista ei voi kukaan syyttää kasvissyöjiä, jollei aivan tietämätön ole, kyllä se syyttävä sormi pitää suunnata sinne lihankasvatuksen suuntaan ;)

   Poista
  3. Jostain syystä en ole muistanut vastailla kommentteihin ja nyt hävettää :--D No ehkä voin vähän jälkeekin päin...

   En nyt lähde väittelemään terveysasioista, mutta väittäisin ainakin että kasviperäiset rasvat ovat terveellisempiä kuin eläinperäiset.

   Lihavuus taas on jokaisen yksilöllinen ongelma, eikä se suoranaisesti johdu mistään - paitsi liikasyönnistä (ellei sairauksia tai lääkityksiä oteta huomioon.) Kyllä kasvissyöjä, jopa vegaani, saa itsensä läskiksi syömällä liikaa.

   Anonyymi heitti erikoisen toteamuksen, ettei syöttäisi pienelle lapselle "pelkkää kasvisruokaa". Persusteet puuttuvat ja niitä jäin kaipailemaan. Miksi näin ajattelet?

   Ja tottakai kasvissyönnistä aiheutuu päästöjä ja kuluja, mutta se nyt on jo miljoonaan kertaan todettu, että päästöt ovat ihan toista luokkaa lihateollisuudessa. Luomutuotanto on asia erikseen.

   Me kyllä pidämme huolta, että lapsemme saa tarvittavan määrän elintärkeitä ravintoaineita :--)

   Kiitos kommenteista :--)

   Poista
  4. Kiitos sinulle Ven! Näin juuri ;)

   Poista
 2. Tuo eläinten kunnioittamattomuus on niin kamalan syvällä rakenteissa. Tänään juuri kauhistelin kun koulussa tutkimme jollekin sikalalle haettua ympäristölupaa. Siinä sioista puhuttiin todellakin kuin koneista, ja sen oli laatinut vieläpä ympäristösuunnittelija, jollaiseksi mäkin tulen valmistumaan. Jotenkin olisin luullut tältä alalta löytyvän vähän enemmän sympatiaa eläimille, mutta kai se niin on, että kenen possua syöt, sen lauluja laulat..

  Anonyymi - joidenkin tutkimuksien mukaan jopa soija taas pesee lihan mennen tullen. Ja kyllä samaa pitäisi maalaisjärjenkin sanoa, soija kun on suuri osa myös niiden lihaeläinten rehua, joten joka tapauksessa sitä tehotuotetaan ja rahdataan tänne. Sillä taas on väliä, kiertääkö se vielä jonkin eläimen ruuansulatuselimistön läpi ennen päätymistään ihmisen lautaselle ja mitä vaikutuksia sillä sitten on. Soija nyt muutenkaan ei ole mikään järkevin ratkaisu täällä pohjoisessa elelevälle kasvissyöjälle ja onpa sen terveysvaikutuksistakin ollut paljon puhetta, joten tätä "soija on epäekologista" -korttia ei tarvitsisi aina vilautella kasvissyönnistä keskusteltaessa. Toki varmaan lähes kaikki kasvissyöjät soijaa käyttävät, mutta se, missä mittakaavassa, onkin sitten eri juttu. Proteiinia kun saa muualtakin ja soijaakin luomuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kamalalta :/ Onneksi sinusta tulee välittävämpi ympäristöihminen!

   Ihan totta joka sana! Kiitos sinulle järkevästä näkemyksestä :--) <3

   Poista
 3. Kivan rohkeasti kirjoitettu! Tuli mieleen, että varmaan teet ite soseet Toivolle? Ainakin jos meidän kauppojen vauvanruokavalikoimaa kattelee, niin ainoat pelkät kasvisruoat on niitä 4-5 kuukautisten ja esimerkiks noissa 8 kuisten ruoissa ei taida olla ainuttakaan pelkkää kasvisvaihtoehtoa :O Tai korkeintaan yksi. Ainakin täällä meidän pikkukylässä asia tuntuu olevan niin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vähän myöhässä :--D Mutta en tehnyt kaikkea itse, aika paljonkin ostin kaupasta. Täällä päin oli muutamia vanhemmille (8kk-12kk) tarkoitettuja kasvisruokapurkkeja, luomuna vielä, perus kasvislasagnea tai pastoja. Oikeassa olet, vähänkään pienemmillä paikkakunnilla tai pienimmissä kaupoissa ei tätä vaihtoehtoa löydy :/

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu. Minä ja Joonas olemme myös lakto-ovoja, ja en mä Liljallekaan isompana haluaisi lihaa syöttää. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura <3 Itseasiassa en tiennytkään että olette! Mukava kuulla :--) Mitenköhän nykyään? Voisin tulla kyselemään sinulta :--)

   Poista
 5. *taputapu* Hyvin kirjoitettu ! itse olin monia vuosia lakto-ovo, mutta jotain vuosi sitten rupesin syömään taas kalaa ja kanaa..mutta kana kyllä ällöttää välillä. Vois melkein taas siirtyä lakto-ovo linjalle, kun vain jaksais panostaa ruuan laittoon..mieskään ei onneksi syö punaista lihaa. Mut samoja syitä minulla oli kuin tekstissäsi, kun aloin lakto-ovoksi. Haaveena olisi joskus olla täysin vegaani♥ mut joo mäkin olen miettinyt, että meidän Sofia sitte menee kans kasvislinjalla sitte ku on aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kivoja mietteitä! Kasvissyönti on kannattavaa ehdottomasti, jos vain on pienikin innostus asiaa kohtaan! Vegaanina saisi olla ylpeä itsestään :--) Siihen on itselläni vielä aika matka.. Mutta ehkä minäkin jonain päivänä, haaveissa olisi myös <3

   Poista