keskiviikko 15. toukokuuta 2013

RAKKAUS RUOKAAN

Kaikkihan tietävät, että syöminen on pakollisen tarpeen lisäksi myös yksi elämän hauskimmista toimenpiteistä. Se on mukavaa yksin, yhdessä tai erikseen, siellä ja tuolla ja joka puolella. Kaikkialla. Syömme joka päivä ja monta kertaa päivässä, jotkut syövät liikaa ja jotkut liian vähän. Samalla kun ahmatit mässäilevät porsaan ulkofileitä ja heittävät ylijäämät roskiin, toiset kärsivät nälässä ja kuolevat ravinnonpuutteeseen. Se onkin maailman yksi hirvittävimmistä vääryyksistä. Täällä Suomessa me olemme etuoikeutetussa asemassa ja syöminen täällä on itsestään selvää. Vaikka valitettavasti kaikki eivät sitä kunnioitakaan!

Me täällä meillä pyrimme syömään luontoa ja eläimiä kunnioittaen, suosimme enimmäkseen lähellä tuotettua ja luonnonmukaista ravintoa. Vaikkei me ihan ”normaaliin suomalaiseen tapaan” syödäkään (onneksi), silti syömme hyvin, riittävästi, mutta emme liikaa. Ravintomme perustuu kasviperäisiin tuotteisiin ja muutamiin maitotuotteisiin – olemme siis lakto-ovovegetaristeja. Ja ei, emme syö myöskään kalaa, sillä sekin on elävän olennon hengen riistämistä, eikä sitä syömällä voi kutsua itseään kasvissyöjäksi.

Jotkut saattavat kuvitella, että kasvissyönti olisi jollain tapaa vaikeampaa kuin lihan syöminen, mutta näin ei kuitenkaan ole. Kyllä kasvissyöjätkin voivat syödä mitä vain, vaikka ihan tavallista kotiruokaa käyttämättä lainkaan lihatuotteita. Oikeastaan kaikki liha voidaan korvata erilaisilla kasvis- ja soijatuotteilla, kuten rouheella, suikaleilla, pyöryköillä, tofulla, linsseillä, nakeilla, makkaroilla, pihveillä, fileillä, nugeteilla tai leikkeleillä. Joitakin näistä voi valmistaa itse tai ostaa kaupasta puolivalmiina. Jos oikein lihankaltaisia tuotteita haluaa, Hälsans kökin valikoimasta löytyvät parhaimmat eväät siihen tarkoitukseen! Ainut miinuspuoli kyseisessä merkissä onkin yliampuvat kilohinnat.Jotkut saattavat myös kuvitella, että kasvissyönti tulee kalliimmaksi. Monien yllätykseksi hyvin hankittu, valmistettu ja käytetty kasvisruoka tuleekin monesti paljon halvemmaksi! Halvempaa ja terveellisempää, kukapa voisi kieltäytyä!

Meillä syödään ihan tavallista kotiruokaa. Parhaimmillaan aterioita on neljä - aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Pääruokana käytämme useimmiten jotakin soijatuotetta ja sen lisukkeena milloin mitäkin, pastaa, perunaa tai muuta perustavaraa. Vaikka me kasvissyöjiä olemmekin, emme kikkaile tai taiteile mitä kummallisempia aterioita, olemme tyytyväisiä ihan siihen perussapuskaan. Se toimii meillä.

Emme ole mitään superkokkeja ja ylipäätänsä innokkaita ruuanlaittajia, joten meille sopivinta on pysytellä sillä perusturvallisella alueella. Useimmiten syömme niitä hyväksi havaittuja aterioita, emmekä herkästi lähde kokeilemaan mitään uutta, mikä onkin alkanut tympimään minua jo pahemman kerran. Sen seurauksena olenkin alkanut kehittelemään meille uudenlaista ruokalistaa, jonne pyrin etsimään erilaisia ateriakokonaisuuksia ja monipuolisia ravinnon lähteitä, pysytellen kuitenkin sillä meille turvallisella alueella.

Maitotuotteista käytämme eniten maitoa, juustoja, jogurtteja ja rahkoja sekä niiden lisäksi kananmunaa. Viime aikoina olemme ajatelleet ahkerasti, että vähentäisimme maitotuotteiden ja kananmunien kulutusta mahdollisimman vähään – siirtyisimme edes hieman lähemmäksi vegaaniruokavaliota. Kaikki eläinperäiset tuotteet ovat alkaneet totaalisesti inhottamaan, maitotuotanto ja kananmunateollisuus, joten niiden käyttäminen ravintona epäilyttää aikaisempaakin enemmän. Huono omatunto kolkuttelee vihaisena pääni sisällä ja käskee muuttamaan tapojani. No me yritämme parhaamme! Mutta jos en olisi näin laiska ja saamaton, olisin varmasti jo vegaani! Tärkeintä kuitenkin on, että yrttää parhaansa syödä mahdollisimman luonnonläheisesti.

Myös muita parannuksia voisi ruokavalioomme tehdä. Suurin korjattava kohde olisi marjojen ja hedelmien syönti, niitä kun ei meidän taloudessa paljoakaan kulu. Hävettäväähän tuo on, mutta parasta on kuitenkin itse ymmärtää heikot kohdat ja pyrkiä muuttamaan niitä. Itse syön joskus aamuisin kourallisen marjoja puuron kanssa ja hedelmiä napostelen silloin tällöin, useimmiten harvemmin. Vaikeaa se yleensä on, kun itse en ole millään lailla mikään napostelija! Marjat ja hedelmät kyllä maistuvat mitä parhaiten, mutta tässäkin tapauksessa tulee esiin se laiskuus, saamattomuus ennen kaikkea. On se olevinaan niin vaikeaa ottaa välipalaksi se kulhollinen marjoja tai appelsiini ja sama toistaa illalla! Millaiset marjajutut olisivat hyviä ja helppoja välipaloja? 


Herkkuja meillä kuluu välillä vähän, joskus enemmän ja harvemmin liikaa. Itse henkilökohtaisesti olen päässyt yli pahimman herkutteluvimman, jolloin mieleni teki jatkuvasti kaikkea hyvää, sipsejä, jäätelöä ja karkkeja. Nykyään tulee herkuteltua joskus, silloin tällöin, mutta on myös iltoja jolloin tulee vedettyä kaksin käsin sipsejä tai muita ällöepäterveellisiä mässyjä. Tässäkin olisi siis vielä parannettavaa!

Kaiken kaikkiaan meidän ruokavalio on hyvä, mutta monipuolisuutta se kaipaa ehdottomasti. Marjoja ja hedelmiä lisää, papuja ja pähkinöitä sekä enemmän salaatteja ja kuidun lähteitä. Vielä kun saisi kehiteltyä runsaan aamupalan ja hieman pienennettyä annoskokoja, olisi silloin ruokavalio aika täydellinen!

Toivon ruokailu onkin asia erikseen, siitä kirjoittelen myöhemmin!

Millainen ruokavalio sinulla on? Mikä on lemppariruokasi?

19 kommenttia :

 1. Ihana kirjoitus! Meillekkin on monesti ihmetylty että eikö kasvissyönti ole hankalaa. Outo väite.

  Itse rupesin kasvissyöjäksi yläasteella, ja tuntui luontevalta ettei lapsikaan syö lihaa. Kalaa on maistanut, mutta ei koskaan kotona ole sitä ruokana. Syömme myös jonkin verran kananmunia ja maitotuotteita (minä en pahemmin syö maitotuotteita, ja lapsikin melko vähän, koska imetän vielä niin usein), mutta haaveissa olisi onnistua joskus toteuttamaan meidän siirtyminen vegaaneiksi. Pikku hiljaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Niin minustakin on outoa, että jotkut niin luulevat..

   Vau, arvostan! Vegaaniksi siirtyminen on varmasti alussa vaikeaa, siihen pitää perehtyä hyvin ja ottaa asioista selvää. Varsinkin lapsen vegaaniruokavalio on oltava täysin kunnossa, ettei mitään jää uupumaan. Ehkä minäkin vielä joskus saan ylpeänä kertoa olevani vegaani :--)

   Meillä tosiaan maitotuotteita kuluu ja joskus kananmunia. Kova yritys on vähentää! Jos edes minimiin saisi, olisin ylpeä!

   Kiitos kivasta kommentista :--)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus! :)

  Meillä syödään enimmäkseen siihen surullisenkuuluisaan "normaaliin suomalaiseen tapaan". Makkararuokia moneen (esim. omaan lapsuuteeni) verrattuna varsin vähän, mutta lihaa menee kaikissa muodoissaan. Mahdollisuuksien mukaan valitaan luomua ja/tai riistaa, mutta aina ei budjetti anna myöten, ja kaupasta kotiutuu se atriahookoomikälie sikanautajauhelihapaketti. Suunnilleen kerran viikossa yritetään pitää kasvisruokapäivä vaihtelevalla menestyksellä: mies kun ei suostu syömään kuin pinaattilettuja ja -keittoa. :D

  Herkuista pitäisi kyllä päästä eroon. Lapset syövät moskaa varsin vähän (ja hyvä niin), mutta meillä aikuisilla on paha tapa hakea naapuri-Siwasta illalla limsapullo ja sipsipussi, jos väsyttää ja kiukuttaa. :P

  Hedelmiä ja marjoja meillä syödään välipalana jokseenkin päivittäin ihan sellaisenaan. Me maustetaan myös usein itse maustamatonta jogurttia (esim. banaani ja mustikka sopivat kivasti yhteen). Sitrushedelmiä välttelen, kun olen niin tuhottoman laiska kuorimaan niitä, eikä tuo juuri kolme täyttänyt esikoinenkaan ihan vielä tunnu saavan mandariinista kuorta pois. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle :--)

   Hehe, "suomalainen mies ei pupunruokaa syö!" Olen kuullut monesti :--D Kannattaisi syödä, ihan vain terveydenkin tähden ;-)

   Mutta tuo luomuliha on varmasti sata kertaa parempi vaihtoehto! Siihen kannattaa panostaa :--) Minusta on hienoa, että yrtitetään syödä myös sitä kasvisruokaa, edes silloin kerran viikossa! Hienoa! Teeppa kuule joskus soijarouheesta makaronilaatikkoa ja katso miten miehesi reakoi :--) Vielä maustat rouheen hyvin niin varmasti maistuu, huomaakohan edes eroa!

   Hehe kaikkien olisi hyvä jättää ne herkut vähemmälle, maistuu harvemmin syötynä ekstra hyvältä :--)

   Hienoa että teille marjat maistuu! Minulle se on jotenkin niin ylitsepääsemättömän vaikeaa avata se pakastin ja ottaa marjat esille. Tai sitten jos jaksaisi, ei muista. Ehkä pikkuhiljaa opettellen sitäkin :--) Ja kuorimiset on asia erikseen, usein aika vaivalloista tosiaan :--D Kiitos ihanasta kommentista <3 Ihania kesäpäiviä teidän perheelle!

   Poista
 3. Mä ainakin sain lisättyä ruokavaliooni tuntuvasti hedelmiä ja marjoja kun rupesin tekemään melkein päivittäin pirtelöä! Aluksi ajattelin että tuskin siitä mitään jokapäiväistä tapaa tulee, mutta niin vain koukutuin, joten suosittelen koittamaan! :) Nyt tekee oikein mieli raikasta pirtelöä aamuisin. Varjopuolena taas sain sitten huonon omantunnon siitä, kun keskellä pohjoisen talvea ostelen vaan ties mitä tuoreita hedelmiä kaupasta. Mutta ainahan voi koittaa suosia suomalaisia omppuja ja marjoja, tai vaikka kuivahedelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tietkö itsekin olen miettinyt, että pitäisi sellainen "pirtelökone" vai mikälie hommata! Sellainen minne laitetaan ne asiat ja sitten sekoitetaan. Mikä se on?! :--D Hyvä vinkki, kiitos!

   Ymmärrän huonot omantunnontuskat. Välillä tuntuu ettei oikein mitään voisi ostaa kaupasta, kaikki tuntuu olevan enemmän tai vähemmän "myrkyllisiä" tai mistälie kaukaa tuotu. Hedelmiäkin on niin vaikea syödä ajatellen sitä kotimaisuutta.. Kuivahedelmiä pitääkin kokeilla :--D Kiitos mukavasta kommentista <3

   Poista
 4. Minä olen herkkusuu, kukas muu.. Ihan on taas pahasti ratkennut elämä syöpöttelyyn. Mikä siinäkin oikeen on hitsivie... Just ku kesä tullut ja pitäis massumakkarat saada piiloon... Äh...
  Tänään alkoi kuitenkin taas terveellinen ruokavalio. Siitä koitan pitää nyt kiinni kynsin ja hampain! En meinaa ratketa!! :) Aamu alkoi marjahedelmäkaurarahka-smoothiella ja puurolla :) Ja epäterveellisyyksiä ei ole ollut.. Kohta iltapalaa; satsumaa ja porkkanaa :)
  Vaalea leipä ja pasta, jäätelö, karkki ja suklaa on nyt pannassa tällä tytöllä. Phahh. Ja hampurilaiset ja herkkupatongit ja pitsat jajaja kaikki hyvä...
  Haluan syödä ruokaa, joka antaa pitkäkestoista energiaa. Sellaista josta tulee täysi olo ja kepeän iloinen..
  Ähh, höpisen taas :) Mutta siiis, jaa ihmeessä lisää ruokajuttuja, voi ehkä saada minutkin paremmalle polulle tai jotain..
  Moi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Kiitos <3 Postityttö toi ihanan jutun :)
   <3<3<3

   Poista
  2. Täällä toinen herkkusuu! Tässä on syöty "vähän" sipsejä ja "vähän" sulkaata.. Hmmm mitäs sitä tänään söisi?

   Sun terveellisen ruokavalion sapuskat kuulostaa hyvältä! Itsekin olen ajatellut jotain terveellisempää, vaikken nyt oikeesti mitään epäterveellistä kauheesti syökään, ellei niitä herkkuja lasketa.. Millä sä teet sitä smoothiee? Vai mitälie :--D Minäkin haluan kokeilla. Eilen illalla mietittiin Villen kanssa että tekis mieli napostella ja pohdiskeltiin keittiössä olevia banaaneja ja satsumia.. haettiin kaupasta sitten suklaata.. Hyvä me!

   Minäkin haluan kepeän iloista sapuskaa, mitä se onkaan :--)

   Voisin jakaakin jatkossa! Jos on jotain hyviä juttuja mielessä! Kiitos kommentista herkkusuu <3

   Poista
  3. Heheh ja se kirje. Älä naura kirjekuorelle! Taiteilin sen mielenhäiriössä Toivon avustuksella. Hehe :--D

   !!!! <3

   Poista
  4. Blenderi, tehosekoitin taikkapa ihan vaan sauvasekoitin, sellaisella surrur sekaisin marjat, hedelmät, kasvikset ja leseet ja mitä haluaa smoothieensa laittaakkaan :) Sitte nam :P
   Banaanin ku laittaa minkä tahansa muun jutun kaa ni hyvää tulee. Nesteeksi esim maustamaton jugurtti. :)

   PS. Kirjekuori sai heti luukusta tippuessaan jättimäisen hymyn huulille! :D

   Poista
 5. Anonyymi16/5/13

  Soijan ei missään nimessä tulisi kuulua ruokavalioon kuin maksimissaan 2 krt/vko..asiasta on tehty monen montaa tutkimusta, joista usealla on ihan asiallista näyttöäkin..pavut, siemenet, pähkinät yms. ovat monin verroin luonnonmukaisempia eivätkä sisällä minkäänlaisia hormoneja ym..mainitsinpa vain, on kuitenkin hienoa, että kasvisruokavalio erityisesti Suomessa saa/ottaa enemmän jalansijaa..toivottavasti tulevaisuudessa jopa yli lihankulutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pavut, simenet ja pähkinät ovat valtavan hyviä proteiinin lähteitä. Papuja pitäisi itsekin syödä enemmän!

   Hmm missä sanotaan, ettei soijaa saisi syödä paria kertaa enemmän? Haluaisitko linkata joitakin tutkimustuloksia? Kiinnostaa hyvinkin paljon. Netissähän liikkuu vaikka minkälaista juttua soijasta ja sen kuvitteellisista haittavaikutuksista, mutta eipä siitä ole saatu minkäänlaista riittävää näyttöä. Onhan näitä "miehet muuttuvat naisiksi" jne.. Kuka uskoo, kuka ei.. Ja mitä tahansa syö liikaa, on sillä omat haittansa.

   Näin on! Minäkin toivon, että yhä enemmän ihmiset tajuaisivat kasvissyönnin merkityksen. Se on tärkeä juttu sekä ihmiselle itselleen, muille ja ympäristölle. Kiitos kommentistasi! Aurinkoa ja iloista mieltä kesääsi :--)

   Poista
 6. aaa tekee mieli parsakaalia nyt! haaste olis hei siule http://vuodenvihannes2005.blogspot.fi/2013/05/haastetta-pukkaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Namnam! Parsis on parasta <3 Hei kiitos haasteesta, ehdinköhän näitä tällaisia koskaan tekemään, mut yritän!

   Poista
 7. Anonyymi22/5/13

  http://www.elinahytonen.fi/2011/01/soija-ongelmaruokaa/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä. Minuun ei kyllä uppoa tällainen. Ihan jopa ammattilaiset suosittelevat lapselle soijaa ruuaksi, mellekin, joten enpä huolisi turhista. Tietenkään mitään ei koskaan saisi syödä liikaa, joten paras mahdollinen ravinto olisi syödä mahdollisimman monipuolisesti kaikkea terveellistä ja hyödyntää kaikkia kasviproteiininlähteitä.

   Poista
 8. Anonyymi24/5/13

  Heippa, mua kiinnostaisi ihan mielenkiinnosta kuulla sun mielipide sitten kissojen ruokailuun. Mulla on itselläni myöskin kissoja jotka tottakai ovat 100% lihansyöjiä. Itse en syö lihaa, mutta kannan sitä selkä vääränä kissalaumalleni ilman suurempia omantunnon tuskia. Toisinaan naureskelenkin tälle ristiriidalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, onkin mennyt tämä kommentti ihan ohi!

   Itse en nää siinä kovinkaan suurta ristiriitaa. Me ihmiset olemme sekasyöjiä ja kissat lihansyöjiä, ravinto määräytyy sen mukaan. Ihminen ei tarvitse elääkseen lihaa, mutta kissat tarvitsevat. Eli meillä ainakin kisut saavat oikeaa ravintoa omille tarpeilleen :--) Eli lihaa, vaikka me muut perheenjäsenet emme sitä käytäkään.

   Enpä siitä kokisi mitään omantunnontuskia, sillä ihan faktojahan ne ruokavaliot ovat. Siitä vasta pitäisikin kokoa tuskaa, jos kissallensa vain porkkanaa ja kurkkua syöttäisi, varsinkaan kun kissojen elimistö ei kestä suuria määriä kasviksia.

   Kiitos mielenkiintoisesta näkemyksestä! Ihania kesähetkiä sinulle :--)

   Poista